Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
utorak, travanj 20, 2010
 
Po izlasku iz Umaga u pravcu Novigrada, vrlo brzo dolazite do znaka za mjesto Seget (s ceste skrećete lijevo).
Područje je izrazito plodno pa nije ni čudo da je bilo gusto naseljeno još u antici. Vječito govorim kako su Rimljani znali gdje se mora naseliti, bilo da je riječ o odabiru savršeno plodnog tla za poljoprivredno imanje, bilo da je riječ o vrhunski odabranim lokacijama za vile bogatih, hedonizmu naklonjenih Rimljana.
U 17. st. na ovo su područje naseljene izbjeglice iz Dalmacije, ali vrlo brzo cijeli posjed dolazi u vlasništvo obitelji Venier. Početkom 18. st. posjed kupuje obitelj de Franceschi.
Obitelj je na svom imanju sagradila veliku vilu u barokno klasicističkom stilu. Cijeli kompleks zgrada na imanju pravilno je razmješten oko vile, a bio je ograđen zidom. Pretpostavljam da je zid bio i s prednje strane, gdje je danas imanje mjestimično neograđeno. U kutu imanja, uz cestu, nalazi se i kula čudnovatog oblika. Prsobrani na njezinom vrhu su originalni (takve prsobrane do sada na području Istre nisam vidjela). Kula je napravljena u duhu romantizma ni nedavno je obnovljena. Unutar kompleksa sagrađena je i kapela s vrijednim inventarom iz razdoblja od 17. do 19 st.  Do kule je boćalište, omiljena zabava starih Istrijana, ali se nerijetko boćanjem zabavljaju i mlađi.
Inače, ukoliko želite temeljitije istražiti Umag i Novigrad, mala informacija – na kiosku obično možete kupiti dobru kartu gdje vam je ucrtano niz lokacija koje su interesantne za posjetiti u oba grada, ali i njihovoj okolici.
Izvor: Istarska enciklopedija
swirl @ 21:04 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare