Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
nedjelja, veljača 24, 2008

Oko 5 km od Rovinja u smjeru Bala, na brežuljku, smjestila se gradina Monkodonja. Monkodonja je samo jedna od 350 gradina koliko se procjenjuje da ih je bilo na području cijele Istre, dok je u samoj Rovinjštini bilo pedesetak gradina. U Monkodonji je živjelo oko 1000 ljudi u razdoblju od 18.-12- st.p.n.e.
Naziv Monkodonja na lokalnom talijanskom dijalektu znači «brdo dunja». Prva iskapanja započeta su 1953, a zatim u razdoblju od 1997. do 2007. godine kada je osim iskapanja dio zidova i rekonstruiran. Površina naselja bila je 50.000 m2. 
Naselje je bedemima bilo podijeljeno u tri dijela. Najviši dio je akropola. Sam plato gdje je nastala akropola nastao je vađenjem kamenja kojim su se gradili bedemi, a zatim i prve nastambe (takav postupak je uobičajen za gradnju gradina). Na akropoli su živjeli bolje stojeći stanovnici, pa su i kuće bile nešto veće. 
Ispod akropole bio je gornji grad gdje su uglavnom živjeli i radili obrtici. Zato je ovdje nađeno niz alatki kojim su radili svoje proizvode. I njihove su nastambe uglavnom bile prislonjene uz bedeme između Gornjeg grada i Akropole. Kroz taj sloj vodila su vrata na Akropolu. 
Najniži dio naselja uz vanjski bedem bio je Donji grad gdje je živjela većina stanovnika, uglavnom siromašniji sloj. 
Glavna vrata za Monkodonju jesu zapadna vrata. Vrlo su komplicirana što je uglavnom napravljeno namjerno kako bi se eventualnom neprijatelju otežao ulazak u naselje. Kompliciranost je nastala nizom dogradnji tako da su u početku vjerojatno i ova vrata bila relativno jednostavna. Uz zapadna vrata nađena su dva groba, pretpostavlja se od vrlo važnih stanovnika naselja. Osim njih postojala su i sjeverna vrata. Ona su znatno jednostavnija, a vodila su do kultne jame koja je van naselja. Uz njih je nađena masovna grobnica, ali nešto novijeg datuma (razdoblje prodora Avara i Slavena). 
Kultna jama je dubine 50 m, što se baš i ne vidi jer je otvor poprilično zarasao. Plato uz otvor je namjerno zaravnat, kao što su prema naselju postavljena «postolja» na kojima su vjerojatno sjedili članovi «elite» za vrijeme kultnih rituala. 
Po Monkodonji su postavljene ploče s tekstom, rekonstrukcijama (dio rekonstrukcija stavila sam u slide show) tako da se vrlo lako snaći.
Apsolutno vrijedi posjetiti Monkodonju.


swirl @ 14:59 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare